Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia Niemiec jest bardzo interesująca, ponieważ posiada nie tylko swoje specyficzne narodowe potrawy, niespotykane nigdzie więcej na świecie, jak również wyróżnia się sposobami, którymi Niemcy te potrawy przygotowują.
Apfelstrudel czyli ciasto na gorąco z jabłkami, to ulubiony deser Niemców Zakupy na jeden dzień Prawdziwy Niemiec nie pójdzie do najbliższego supermarketu po to, żeby zrobić zakupy jednorazowo na cały tydzień. I powodem tego jest nie tylko brak dostatecznie dużej lodówki, żeby przechowywać wielką ilość produktów, ale również niedostateczny wybór produktów, by zaspokoić wyszukane potrzeby każdego niemieckiego smakosza. Niemieckie supermarkety nie posiadają tak wielkiego wyboru towarów, jak w większości europejskich krajów. Posiadają oczywiście zestawy mrożonych produktów, konserw, pieczywa, ale wszystkie te produkty kupuje się z myślą o jednym posiłku, a nie o długotrwałym przechowywaniu. "Domowe" produkty Zazwyczaj Niemcy w dziale spożywczym robią zakupy każdego dnia na ten jeden dzień i codziennie chodzą na jarmarki na których sprzedają swoje produkty okoliczni rolnicy, zwłaszcza owoce i warzywa, pieczywo kupują w niedużej piekarni, a mięso w okolicznej masarni. Z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że mieszkańcy innych europejskich krajów, chodzą po podobny zestaw produktów tylko do najbliższego supermarketu. Wielu z was wie, że w każdym narodzie istnieją własne kulinarne tradycje, ale niewielu jest świadomych, że liczne potrawy z które są dla nas zwykłe, zaczęły swój zwycięski pochód po świecie właśnie z Niemiec. Naprawdę sporo potraw, które dzisiaj bardzo lubimy, to są potrawy kuchni niemieckiej. Mięso Oczywiście nie zapominając tu o sznyclu, czyli kawałku cielęciny z serem parmezan. Stosunek Niemców i ich ocena zdrowego, dobrze przygotowanego jedzenia jest znana na całym świecie. Każdy kto lubi smacznie pojeść, będzie niewątpliwie pod wrażeniem niemieckiej sztuki kulinarnej. Obecnie istnieją setki różnorodnych potraw i napojów, a wiele z nich można spotkać i spróbować tylko w pewnych regionach Niemiec.Niemcy słyną także ze świetnie przyrządzanych golonek, pieczeni wołowych, drobiu, a także pyz, pierogów, knedli oraz różnego rodzaju klusek. Przeróżne gatunki mięs przygotowują na wiele sposobów i podają zawsze z dodatkiem chleba, warzyw, ziemniaków oraz klusek - Spatzle. Kiełbaski i piwo A opowiadać o niemieckiej kuchni wspominając tylko słynne piwo i nie mniej słynne kiełbaski, byłoby niepoprawnym i niewybaczalnym uproszczeniem pięknej niemieckiej tradycji jedzenia potraw. Wśród wielu potraw, które na trwałe weszły do światowego kanonu, a zostały wymyślone w Niemczech wymienić można mięsną roladę, przygotowane z różnymi ziołami i przyprawami jajka, hot-dogi, parówki, smażoną kiełbasę, hamburgery i inne. Desery Ulubionym przysmakiem Niemców jest Apfelstrudel czyl;i strudel jabłkowy. Wykonuje się go z jabłkowego farszu z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek, zawijanego w bardzo cienkie ciasto i pieczonego w piecu. Strudel podaje się na ciepło z dodatkiel lodów waniliowych. W Niemczech jada się także serniki oraz placki z wiśniami i sliwkami. Szczególne miejsce zajmuje jednak tort Schwarzwaldzki - czekoladowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. Dla turystów Chyba nie znajdziecie większej ilości narodowych potraw gdzie indziej, niż w Niemczech. Jeżeli zatem planujecie zwiedzać ten piękny kraj, trzeba spróbować słynne potrawy niemieckiej kuchni. Obowiązkowo odwiedźcie restaurację z szybkim jedzeniem, a następnie w charakterze kontrastu proszę nie zapomnieć odwiedzić niemieckiej restauracji, w której można spróbować potrawy kuchni narodowej wykonane w tradycyjny sposób. Niemcy - miastaNiemcy - co warto wiedzieć
Kuchnia niemiecka - komentarze:
Kuchnia niemiecka - dodaj komentarz:
|